Polonya’nın Wroclaw Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Marek Bryjak Ege Üniversitesini ziyaret ederek membran teknolojisinin tarihsel gelişimi hakkında Kimya Mühendisliği öğrencilerine seminer verdi.
Prof. Dr. Marek Bryjak, “Membranlar çevre, enerji ve endüstriyel alanlarda önemli malzemeler olup, yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Bu malzemeler bir karışım içinden bazı bileşenlerin geçişine izin verirken, bazılarının ise tutulmasını sağlar. Bu özellikleri sayesinde membranlar, seçici bir şekilde ayırmanın ve taşınmanın gerçekleştirildiği yarı geçirgen bariyer olarak tanımlanabilir. Ayırma ve taşınma işlemi membranın hem kimyasal hem de fiziksel özelliklerine bağlı olup, bu süreç basınç, kimyasal potansiyel farkı, elektriksel potansiyel farkı ve sıcaklık farkının biri veya bir kaçı ile oluşturulan itici kuvvetle gerçekleşmektedir.” diye konuştu.
“Ege Üniversitesinin uluslararasılaşma misyonuna bir katkı daha”
EÜ Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nalan Kabay, Prof. Dr. Marek Bryjak’ın uzun yıllardır membran sentezi ve karakterizasyonu ile membranların su ve atık su arıtımında, enerji üretiminde, bazı organik bileşiklerin geri kazanılmasında uygulanması gibi konularda çalıştığını vurgulayarak, Prof. Bryjak’ın çalışma grubu ile ortak projelerde çalıştıklarını belirtti. İki üniversitenin farklı bölümleri arasında imzalanmış olan ERASMUS anlaşmaları sayesinde çok sayıda öğrencinin Polonya’ya gittiğini Polonya’dan da Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümüne geldiğini ifade eden Prof. Dr. Nalan Kabay, uzun soluklu ortak projeler sayesinde çok sayıda ortak makale ve bildiri yayınladıklarını söyledi. Prof. Dr. Nalan Kabay, bu çalışmaların Ege Üniversitesinin uluslararasılaşma faaliyetlerine önemli katkılar sağladığını da belirtti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yaz Spor Okulları’nda ilk dönem tamamlandı – Kamu Çalışanı
Yaz okulları dolu dolu başladı- Kamu Çalışanı
EÜ’den “Müziksel Algı ve Bellek Geliştirme Kursları”- Kamu Çalışanı
TİKAV, ‘ÖNLEM AL, GÜVENDE KAL’ PROJESİ İLE 2025 YILI BOYUNCA 28 LOKASYONDA YAŞAYAN KADINLARA ULAŞMAYI HEDEFLİYOR TİKAV, “Önlem Al, Güvende Kal” Projesi ile Kırsal Bölgelerde Yaşayan Kadınlara Afetlerden Korunma Eğitimi Veriyor- Kamu Çalışanı